|
"MIARĄ WARTOŚCI CZŁOWIEKA SĄ JEGO CZYNY DLA DOBRA DRUGIEGO"
O mnie
Nazywam się Wojciech Zbaraszewski i jako bezpartyjny kandyduję do Rady Miasta z V okręgu wyborczego. Mam 37 lat. Jestem adiunktem w Zakładzie Finansów Wydziału Ekonomicznego AR w Szczecinie, a od 1995 r. prowadzę z sukcesem działalność gospodarczą.
Od 2000 r. mieszkam na Warszawie i na co dzień współpracuję z Radą Osiedla. Utożsamiam się z ludźmi, którym zależy na przyszłości miasta. Dlatego działam w niezależnym, bezpartyjnym Ruchu Społecznym o nazwie „Szczecinianie Razem". Więcej na www.zbaraszewski.pl .
Dlaczego kandyduję
Kandyduję, bo Szczecin potrzebuje wiarygodnych ludzi, którzy traktują swoją działalność publiczną jako pracę na rzecz dobra wspólnego. Zdecydowałem się ubiegać o mandat, gdyż tak właśnie rozumiem rolę radnego, który swoim codziennym zaangażowaniem w rozwiązywaniu konkretnych problemów daje dowód na to, że służy miastu i jego mieszkańcom.
Jako radny zamierzam "patrzeć na ręce" przyszłemu prezydentowi i szukać oszczędności. Przecież każdy grosz wydawany przez Miasto jest najpierw zarobiony przez obywatela płacącego podatki. Rolą radnego jest zawsze pytać: czy pieniądze mieszkańców są mądrze wydawane? Czy możemy sobie pozwolić na takie wydatki?
Kandyduję, gdyż bliska mi jest idea budowy stabilnej stolicy regionu i swoją ofertę kieruję do szczecinian, którzy tego pragną. Uważam, że należy szczególny wysiłek skierować na rozwój przedsiębiorczości i inwestycji (również tych najmniejszych). Należy rozwijać i wspierać rozwój szczecińskich szkół i uczelni, a nade wszystko dbać o bezpieczeństwo. Bezpieczeństwo rozumiane nie tylko jako bezpieczeństwo publiczne, czy też jako opiekę zdrowotną i socjalną, ale także jako rozwój szczecińskiego rynku pracy.
Nie godzę się na stagnację i widoczny upadek naszego miasta. Nie zgadzam się na dzielenie stanowisk z tzw. partyjnego klucza, który często rozmija się z takimi cechami, jak: skuteczność, doświadczenie czy wykształcenie.

Co konkretnie dla Szczecina i jego dzielnic północnych?
Za pierwszoplanowe uznaję zadania, których realizację obiecali rajcy poprzednich kadencji, tj:
•wybudować szkołę na Warszewie (obowiązkowo z "prawdziwym" boiskiem),
•położyć kanalizację w rejonie ulic: Pozdawilskiej, Sarniej, Podmokłej,
•dokończyć kanalizację m.in. w ulicach: Dzierżonia, Rostockiej,
•zmodernizować ul. Perlistą.
Ponadto uważam, że należy:
•zwiększyć wykorzystanie środków z funduszy UE.
•rozszerzyć kompetencje rad osiedli i organizacji pozarządowych oraz szeroko z nimi współdziałać.
•budować ścieżki rowerowe, osiedlowe boiska, skyteparki. Doskonałym przykładem winno być Warszewo, które z racji bliskości lasów, stawów powinno być dzielnicą z odpowiednio rozbudowaną siecią ścieżek rowerowych, terenów rekreacyjno-wypoczynkowych. Opracowania i zagospodarowania wymagają polany śródleśne. Warto podjąć trud uporządkowania terenu wokół stawu przy ul. Podbórzańskiej. Niejeden ze starszych warszewiaków to tam pobierał pierwsze lekcje pływania.
•usprawnić komunikację miejską, w tym również z lotniskiem w Goleniowie.
•stworzyć nowoczesny system sygnalizacji ulicznej i dokończyć wewnętrzną obwodnicę miasta. Na Warszawie zmodernizować ul. Rostocką, Łączną, Wapienną, Andersena.
•wybudować mariny (Gocław, Wały Chrobrego).
•podjąć działania mające na celu remont dworca głównego.
Uważam, że każda sfera życia społecznego i działalności mieszkańców winna mieć swój stosowny wyraz w zaangażowaniu Rady Miasta.
Kandyduję, bo Rada Miasta ma możliwości, na mocy ustawy o samorządzie gminnym oraz Statutu Miasta Szczecina, decydowania w powyższych sprawach. Obowiązkiem radnych jest zajęcie się nimi.
Więcej o moich konkretnych pomysłach, rozwiązaniach i osiągnięciach mogą zapoznać się Państwo na www.zbaraszewski.pl .
Jeżeli mają Państwo pytania, pomysły, sugestie proszę o kontakt na:
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
.
Zapraszam na wybory. Pomyślności.
|
Gdy brat twój zgrzeszy , idź i upomnij go w cztery oczy. Jeśli cię usłucha, pozyskasz swego brata. Jeśli zaś nie usłucha, weź z sobą jeszcze jednego albo dwóch, żeby na słowie dwóch albo trzech świadków oparła się cała sprawa. Jeśli i tych nie usłucha, donieś Kościołowi! A jeśli nawet Kościoła nie usłucha, niech ci będzie jak poganin i celnik! Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co zwiążecie na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążecie na ziemi, będzie rozwiązane w niebie.
Amen
To tak do Gregora.
Jeżeli uczyniłem coś dla siebie kosztem własności publicznej, czy też wykorzystując publiczne stanowisko proszę śmiało te informacje publikować. Możliwości w tym zakresie są olbrzymie, także poprzez zgłoszenie takiego faktu nie tylko do wiadomości publicznej na tym portalu, ale także do sądu, prokuratury itd.
Nadto skoro „Gregor” powołuje się na dobre wychowanie warto by wywołując kogoś do odpowiedzi, przedstawił się sam - z podaniem imienia, nazwiska.
Może warto także, by Gregor zaznajomił się z poglądami Schopenhauera, który tego typu „argumentum ad personam” sklasyfikował jako ostatni sposób nieuczciwej argumentacji, który stosuje się, gdy wszystkie inne sposoby zawodzą i nie ma szans na wygranie sporu.
Czyżby tego typu wypowiedzi były powiązane m.in. z wczorajszymi przenosinami i montażem planów osiedla przy ul.Duńskiej niedaleko Tesco (więcej w artykule: "Nowe plany Warszewa - liczymy na Twoją pomoc!")? Komuż to tak drzazgą w oku siedzi? ;)
Może lepszym rozwiązaniem było Szanowny Anonimie przyjść wczoraj pod radę osiedla w celu pomocy, zrobienia czegoś dla wszystkich, a przy okazji porozmawiania o swoich problemach ;)
ostatnio miałem okazje przyjrzeć się zachowaniu wydawało by się miłego Pana Zbaraszewskiego w stosunku do innych osób. Drodzy Państwo... Motto: "Miarą wartości człowieka są jego czyny dla dobra drugiego", niestety nie tyczy się owego kandydata. Z miłego człowieka dla własnych potrzeb zamienia się w zwykłego chama i naciągacza. Osobiście jest mi przykro... Myślałem, że jest człowiek na naprawdę wysokim poziomie...
929;12 ty;12 ty;;;"NO właśnie uświadczył mnie Pan w przekonaniu że stracimy głosu ( ja i moja rodzina ) . My również nie pochodzimy ze Szczecina i ,,ekskluzywnej” dzielnicy Warszewo jak czytam w komentarzach. Jestem tu żyję tu zainwestowałem swój kapitał . A budowa kapitału na starym ...nie popłaca . Z wykształcenia jestem min. politologiem .... i wiem że to Pan jest osobą w którą warto inwestować . Dlaczego zapytają nie chętni . Odpowiadam nie ukrywa się znam ordynację i to Pan ,,wywalił” karty na stół bez przysłowiowych figur . Pozdrawiam Radek2 Ps. Mam nadzieję że ten 12 ty będzie szczęśliwy . Tak dla Pana jak i dla mnie i reszty wyborców.
923;pytanko;pytanko;;;Szanowny Panie! Wojtku glosy mojej rodziny już są dla Pana . Mam jednak pytanie co pan sądzi o mieszkańcach Bloków na Warszewie zabudowie, tej obecnej jak i przyszłej . Żenujący staje się fakt komentarzy na stronie ja dziś dowiedziałem się od sąsiada że sklasyfikowano nas społecznie na Warszewie BLOKERSI to bardzo miłe.;1;10;;49;2006-11-09 19:57;460;radek;;;;;;;;;;1;98;1
924;uwaga:);uwaga:);;;"Szanowny Panie! Wojtku Radek ale nie ten administrator – przepraszam za możliwość wprowadzenia w błąd .